Els indicadors de canvi climàtic definits per al seguiment dels boscos dels Pirineus estan relacionats amb la fenologia de les diferents espècies vegetals analitzades.
La fenologia és la ciència que estudia la relació entre l’ocurrència d’esdeveniments periòdics en els éssers vius i les variacions estacionals del clima. S’analitzen principalment les plantes, però també els animals, els bolets… El seguiment fenològic de les plantes inclou l’observació d’algunes manifestacions importants: floració, foliació, senescència (caiguda de las fulles)…
Actualment es disposa d’informació sobre el període de brostada (és a dir, quan els arbres desenvolupen les seves gemmes per a què apareguin els brots, seguits de les fulles) de vàries espècies vegetals en diferents parcel·les distribuïdes pels Pirineus. Es mostra tot seguit l’evolució durant els darrers anys de la data de brostada de quatre espècies: roure de fulla gran (Quercus petraea), faig (Fagus sylvatica), pi negre (Pinus uncinata) i avet blanc (Abies alba).